Topdog-training

09 januari 2020

Op Praktijkonderwijs Zutphen wordt door middel van trainingen met Topdog-honden, sociale vaardigheidstrainingen aangeboden aan leerlingen die hier baat bij hebben.

De trainingen worden individueel of in kleine groepjes aangeboden. Tijdens de Topdog-training staat het werken met de hond centraal. Door vooral praktisch bezig te zijn met de honden, ervaren leerlingen hoe veranderingen in gedrag, lichaam en gedachten direct effect kunnen hebben in het contact met honden.

Leerlingen kunnen in aanmerking komen voor een sociale vaardigheidstraining met
Topdog-honden als mentoren, leerlingenzorg, ouders en de leerling zelf achter de inzet van deze training staan.


 
Met Topdog-trainingen ontwikkel je de volgende vaardigheden:

Zelfvertrouwen
Honden zijn groepsdieren en gaan er vanuit dat jij ook een hond bent.
Honden zien jou dus als een collega hond. Zij doen aardig tegen elkaar, wanneer duidelijk is wie in de groep leiding geeft, wie de opdrachten uitvoert en wie de grappenmaker is. Jij gaat leren je als een leidershond te gedragen. Wanneer dit lukt, ga jij dit ervaren. Dit noem je zelfvertrouwen.

Zelfbeheersing
Boos worden en voor jezelf opkomen, zonder in de problemen te raken, kun je leren door met een hond te trainen. Leidershonden zijn rustig en vrijgevig. Zij worden zelden boos. Dat hebben zij niet nodig om leiding te kunnen geven. Zij laten duidelijk zien wat zij willen, zonder te bluffen, zonder te liegen en zonder boos te worden.

Weerbaarheid
Rustig of verlegen zijn is geen probleem. Het zijn goede eigenschappen. Wanneer je echter zo verlegen bent dat je gepest wordt, of je durft op school nooit iets te vragen, kun je er ook last van hebben. Voor jezelf opkomen, kun je leren door te trainen met een hond: rustig zijn, maar overtuigend, zonder over je heen te laten lopen.

Omgang met mensen
Wanneer je meer zelfvertrouwen hebt, ontspannen bent en meer weerbaar zonder overmatig boos te worden, kun je veel beter met mensen overweg.

Hondenfluisteraar
Wanneer je het geleerde goed weet toe te passen, kun je honden begeleiden zonder dat dit voor de meeste mensen zichtbaar is. Iemand die dit kan, wordt hondenfluisteraar genoemd. Dit lijkt magie. Je kunt het gewoon leren!

Aanmelding voor de training wordt door de mentor gedaan via de afgesproken ondersteuningsroute.