Timmeren, schilderen en metselen op Praktijkonderwijs Zutphen,

24 september 2019

De vakrichting bouw op Praktijkonderwijs Zutphen gaat uitbreiden!

Velen zullen het met mij eens zijn dat bouw een prachtig vak is, waar heel veel kansen liggen en banen beschikbaar zijn. In het bedrijfsleven staan ze te springen om extra bouwers, extra vakmensen.
Bij ons op school staan we niet stil, de vakrichting bouw is in ontwikkeling en gaat uitbreiden!
Zoals een aantal leerlingen al gezien heeft, wordt lokaal 21 (het vroegere theorielokaal in de nieuwbouw op eerste etage) verbouwd tot extra praktijklokaal voor het vak bouw.
Het huidige bouwlokaal beneden zal niet veel veranderen, de praktijkruimte en de machinale ruimte blijven zoals ze zijn.Wat verandert er wel? Het kleine theorielokaal boven (lokaal 20) zal het nieuwe schilderlokaal worden. Leerlingen die graag richting het schildersvak willen, kunnen hier de branchegerichte certificaten SVA 1 en SVA 2-schilderen behalen. Vaardigheden die we hier leren zijn o.a. gronden, schilderen, muurverven, kitten, plamuren, glas plaatsen enz.
In lokaal 21 zullen een aantal werkplekken gemaakt worden om te leren metselen. Leerlingen die graag metselaar willen worden kunnen hier de basistechnieken leren. Vaardigheden die we o.a. leren zijn: profielen stellen, halfsteens muur metselen, steens muur metselen, voegen en het zetten van een rollaag.Ook staan er een aantal theorietafels in dit lokaal waar met ondersteuning van het digibord theorie en instructie gegeven kan worden. Tot slot komt er een vlonder in het lokaal waar leerlingen leren een kozijn te stellen, een bekisting te maken e.d.
De leerlingen die graag timmerman willen worden, zullen net als voorheen hun vakkennis en technische vaardigheden in het praktijklokaal beneden opdoen. Daarnaast maken zij gebruik van de machinale houtbewerkingsmachines.
Kortom een heleboel mooie ontwikkelingen. Wij hopen de verbouwing van het vaklokaal zo spoedig mogelijk gereed te hebben. Deze verbouwing doen we samen met onze leerlingen uit de bovenbouw. Zij zijn hier vol enthousiasme mee gestart. Wij willen graag de leerlingen die ons helpen, hartelijk danken voor hun inzet en vakkundige bijdrage!

Meneer Tjeerd, meneer Bart en meneer Raimond